dijous, 29 de setembre del 2011

Comissaris polítics



Dies enrere va fer-se públic que la majoria dels membres del Consell de TVE havien acordat disposar de les escaletes dels informatius de la casa i el dret a entrar a les cabines d'editatge dels Telediarios. L'escàndol va ser majúscul. Tota la professió periodística va alçar el crit al cel i els consellers de el ente es van fer enrere. On anirem a parar!, afirmaven hipòcritament tant el gremi dels periodistes com la classe política. Els partits dels integrants del Consell que havien votat aquest despropòsit van declarar que es tractava d'un error i que de cap manera no volien mediatitzar la llibertat d'un mitjà de comunicació públic. "No, i ara! De cap manera!"

Certament, cal ser matusser i curt de gambals per votar i posar per escrit una forma de control tan descarada i, sobretot, tan inútil... Les televisions públiques de tota Espanya i de Catalunya sempre han estat intervingudes ideològicament. Al governant de torn li basta posar un comissari polític de Cap d'Informatius i ja té tota la feina feta. Només cal recordar com a paradigma de la censura i la manipulació el nefast personatge imposat per Alfonso Guerra al front dels informatius de TVE, Maria Antonia Iglesias, un energumen guiat pel dogmatisme i la prepotència que aconsegueix que l'inefable Urdaci sembli George Carlin. Per mostrar fins a quin punt una televisió pública pot ser manipulada no ens cansarem mai de pujar el vídeo que encapçala aquesta entrada. Aquesta fera antisemita que no treu escuma per la boca de miracle va dirigir els informatius de TVE.

A Catalunya, actualment, ens inclinem per una nova modalitat. Malauradament, no es tracta de posar professionals rigorosos al front dels serveis informatius de TV3 sinó de deixar els comissaris polítics designats per l'anterior govern. Mandra, por, desídia, tendències suïcides? El millor del cas és que els periodistes de la casa acaben de saber -diuen- que els consellers de la CCMA poden accedir als seus perfils professionals i a les escaletes dels informatius ja emesos i han organitzat un rebombori. "¿On s'és vist que els teus caps -designats pel teu Parlament- sàpiguen qui ets i coneguin la teva trajectòria professional i acadèmica?" I, sobretot, "¿quines fosques intencions poden amagar-se darrere de poder llegir el guió d'un Telenotícies de fa una setmana? Res, res, els guions dels informatius d'una televisió pública han de ser top secret i els seus periodistes, anònims".

El més increïble, gairebé paranormal, és que "el comitè professional de TVC ha titllat de greu que no s'hagués fet públic l'existència d'aquests comptes, i ha acordat amb la CCMA que els consellers no puguin accedir a l'arxiu de les escaletes dels espais informatius, ja que consideren que és una eina de treball interna malgrat es consultin després de les emissions dels Telenotícies. Consideren que el periodista pot veure coartada la seva llibertat amb aquest accés".

Observin que una cosa és que els consellers delegats per un parlament fiscalitzin quina notícia donaràs i una altra de ben diferent que puguin consultar quin ha estat el contingut un cop emesa. El primer cas pot suposar censura prèvia; el segon forma part de les funcions pròpies del Consell. Per si això no fos prou gros, aquesta pràctica va iniciar-se l'any 2008 pel Consell designat per l'anterior govern de la mateixa corda que els caps dels informatius d'aleshores; és a dir, els actuals. I no ho han sabut fins ara? Quina mena de periodistes són?

A tall d'exemple, per fer-nos una idea de quina mena de pseudo periodisme triomfa a la casa, un espai teòricament de debat en prime time, 'Àgora', dirigit per un -teòricament- reputat periodista, ens va obsequiar amb una entrevista de més de vint minuts a Daniel Estulin, xarlatà delirant, que va fer una exhibició del que domina : vendre fum i conxorxes mundials fabricades amb un 20% de veritat i un 50 % d'excipient conspiranoic i un 30% de morro còsmic. Felicitem el senyor Estulin pel seu màrqueting, la seva làbia i el seu compte corrent. Al presentador -que a partir d'ara bé podria passar a dir-se Estultin- li proposem altres convidats de prestigi internacional i capaços d'aportar una visió tan solvent de la realitat com l'anterior convidat. A saber : el Mag Fèlix, Chiquito de la Calzada, Belen Esteban, Josmar i -si, confessem que és la nostra preferida-, la Bruja Lola.

Botx, te ví a poné doh velah negra!!

8 comentaris:

Lior ha dit...

I que us sembla en Barberà delectant-se amb el pensiment de l'Arcadi Oliveres? Es que sembla (perdoneu-me el masclisme)la tieta de Catalunya! De fet, que tanta audiència de tvc el tingui en tant bona consideració ja ho diu tot de tot plegat.

Hasbarats ha dit...

Des que Pere Navarro -el comunista que només admet "preguntes interessants"- va acusar TV3 i CatRàdio de convidar massa tertulians liberals hi ha un festival d'antisistema que debaten entre ells perque fruim del nul conrast de les seves opinions. L'Oliveres s'està posant les botes. L'haurien de nomenar Antipapa Barrufet.
És una llàstima que el Niño Becerra encara no hagi gosat mostrar-nos l'horòscop del desastre apocalíptic que s'aproxima empès per l'oposició Urà-Plutó a la Casa 2 de la carta astral de la humanitat. No estem preparats per tant horror!

Anònim ha dit...

Home No-Do amb Dolby Surround

David ha dit...

Tot plegat és tercermundista, que és com ens volen.

Octavi ha dit...

Daniel Stulin és un cas idèntic cas del que va ser en Paesa ( ex agent del CNI )aquí a Espanya. Els anomenem C-12, és a dir taurons sens cap mena de rumb i amb afany de protagonisme, pels cuals només hi ha dues solucions, o s´eliminen o com mes lluny estiguin de casa molt millor. El que és patètic és que el senyor Bosch que fins ara li tenia certa credibilitat el vagi entrevistar, ja que encara hi haurà algun beneit que es cregui el que va dir en Stulin.

Anònim ha dit...

Hasbarats: Pere Navarro?, vols dir Vicenç Navarro,oi?.
Salut.

Hasbarats ha dit...

Tens tota la raó. Havia d'haver escrit Vicenç Navarro. Ai, l'edat i la desmemòria...! En Pere Navarro és el director de la DGT i he tingut un "cruse". Pobre home, ni tan sols m'ha tret cap punt del carnet de conduir!

Anònim ha dit...

El Mag Fèlix, al començament de la crisi, hagués fet unes previsions del PIB a dos-tres anys més encertades que les que van fer els Governs estatal i català.

No el barregeu amb la Lola ni el Jòsmar, si us plau.

A.
PS El Chiquito de la Calçada no és parent llunya del Miquel Calçada "Mikimoto"?