dijous, 9 de maig del 2013

COMUNICAT PÚBLIC DE LES COMUNITATS I ENTITATS JUEVES DE CATALUNYA SOBRE LA BANALITZACIÓ DE LA SHOA I LA UTILITZACIÓ DELS TERMES “NAZI” I "NAZISME"


Les comunitats i entitats jueves de Catalunya no podem callar ni passar de llarg davant de l’ús absolutament irresponsable i partidista que determinats mitjans de comunicació així com alguns polítics i líders d'opinió, estan fent aquests dies dels termes “nazi” i “nazisme”.

Lamentablement, veiem com la generalització d’aquests termes i la seva utilització pública com a insult fàcil i recurrent per desqualificar als adversaris polítics, els banalitza i buida de contingut. La discrepància política i la confrontació d’idees, fonamentals en democràcia, no poden avalar ni propiciar el menyspreu del que va significar el nazisme per Europa. Aquesta es una frontera que una societat democràtica no pot creuar, ni ara ni mai.

Apel·lem al sentit de la responsabilitat d’aquells que tenen accés a una tribuna pública i els hi demanem que reflexionin sobre el perill de trivialitzar la càrrega ideològica del nazisme i de les seves conseqüències pel poble jueu i per a tota la humanitat. 

Per tot això, una vegada més, demanem que s’aprovi amb urgència una reforma del Codi Penal, congruent amb la declaració contra el nazisme, la xenofòbia i l'antisemitisme de la Unió Europea, que prohibeixi enèrgicament i inequívocament el negacionisme i la banalització de l'holocaust, protegint així el record i la dignitat de totes les víctimes del nazisme.


Barcelona, 6 maig de 2013

Comunitat Jueva Bet Shalom de Catalunya
Comunitat Jueva Atid de Catalunya
B’nai Brith Nahmanides de Barcelona
Fundació Baruj Spinoza
Associació de Relacions Culturals Catalunya Israel
Associació Catalana d’amics d’Israel
Associació Cultural Hasbara - Diplomacia Pública

(Remitent : Presidencia de Hasbara en España y Portugal)

6 comentaris:

David ha dit...

Per fi!

Jaume ha dit...

Gràcies, però crec que això ha d'anar més lluny i començar a presentar querelles. Crec que les bones paraules no les entenen.

Hasbarats ha dit...

Sí, per fi, David. És un primer pas.

Jaume, una de les coses que demanen precisament és que sigui possible interposar una querella perquè tal com està la llei en aquest moment tot això queda absolutament impune. Pots comprovar-ho llegint les nostres entrades sobre Violeta Frieadman.

Una de les moltes diferències entre els països democràtics d'Europa i Espanya és que a Espanya es pot banalitzar el nazisme i l'holocaust, fer propaganda nazi i publicar tota mena de libels i insults antisemites.


Ariel Kanievsky ha dit...

La CIB no s'adhereix al comunicat? Algú sap per què?

Hasbarats ha dit...

No, però el més probable és que per un principi de prudència que respectem hagin preferit no adherir-se com a Comunitat sense que això obsti per l'adhesió individual. Entenem que com a col·lectiu no vulguin veure's immersos en un debat polític específic.

Jaume ha dit...

Ho sé, i vosaltres mateixos coneixeu el vergonyant i vergonyós tema de la llibreria Europa i del Pedro Varela que durant anys "semblava" que la Justícia l'emparés i protegís.
Considerant el que hem vist, manifestacions ultradretanes amb exhibició de tota la simbologia feixista pels carrers i acompanyats per membres de la policia, parlo d'aquella manifestació ultra pels carrers de Madrid durant la celebració de la Copa del Rei.
Pel que vaig llegir fa poc l'apologia del feixisme i el nazisme havia estat despenalitzada.