dijous, 16 de maig del 2013

CANAL PLUS jugant amb foc i un bon documental de TVE



Canal Plus des de fa força temps està de rebaixes. Ha eliminat canals, repeteix pel·lícules rebotant-les d'un canal a l'altre, ha inclòs programació infantil i sèries entre els canals de cinema, ...

Però el més alarmant és la programació del Canal Història. Al marge que més del 80% de les produccions són dels EEUU, amb la qual cosa ni aporta res a la indústria europea ni tracta la nostra història, un percentatge alarmant de documentals que suposadament haurien de versar sobre història es compon de subproductes sobre alienígenes, profecies de Nostradamus, la fi del món i altres engendres inspirats per la superstició i el sensacionalisme. 

D'uns mesos ençà la gran protagonista de Canal Història és la sèrie interminable "El precio de la historia" que consisteix a fer-nos empassar com "història" que una família de brocanters de Las Vegas es dediqui a regatejar i posar preu a tota mena d'objectes que els clients porten per empenyorar o vendre. És increïble que la premsa i els usuaris no protestin per aquesta estafa ni tampoc denunciïn que el canal Bio -de biografia, no de iogurt- bàsicament emeti programes sobre fantasmes -com si no hi hagués ningú viu o mort més interessant-, o sobre personatges insubstancials o, directament, borderlines que és dubtos que interessin a ningú amb un mínim de cultura ni als EEUU ni aquí, que per això ja hi ha el Sálvame i tota la gasòfia de Tele5 i Antena 3.

Però, a més, Canal Plus està jugant amb foc. Entre els documentals ahistòrics que emet en dedica alguns a la relació dels nazis i els misteris més variats. Tal com estan plantejats i narrats, sense situar els espectadors en el seu context, sembla que els nazis fossin una gent una mica estranya interessada en els enigmes, els marcians i la parapsicologia, però poca cosa més. I ens sembla molt greu.

Un altre canal que dóna una fidel mesura de fins a quin punt Canal Plus ha degenerat és 'DCinespañol'. Se suposa que la situació econòmica els duu a comprar majoritàriament subproductes, fent així un pèssim servei a la cinematografia espanyola decent, que n'hi ha. La falta de recursos ha portat a Canal Plus a perdre el criteri fins al punt d'emetre diverses vegades la pel·lícula 'A mí la Legión' sense fer constar en el resum el context; és a dir, que es tracta d'una pel·lícula d'exaltació de la Legión rodada l'any 1942, en plena lluna de mel del franquisme amb el règim nazi i amarada de feixisme i antisemitisme. 

La sinopsi de Canal Plus es limita a descriure aquest instrument de propaganda com a cine d'aventuresS'imaginen que una cadena alemanya emetés una pel·lícula d'exaltació del nazisme com a cinema d'aventures?

No es perdin el primer minut del vídeo que encapçala aquest post on l'heroi de la pel·lícula descobreix l'assassí d'un camarada legionario: es tracta d'un jueu, de nom Isaac Leví. Compleix gairebé tots els estereotips del jueu pèrfid i traïdor, només li falta dur a la mà un got de sang de nen acabat de batejar.

"Cinema d'aventures", és clar. I el Cara al sol deu ser una cançó ecològica. 

Aquí els mostrem què feien en realitat amb els jueus els mateixos que produïen 'A mí la Legión'. Es tracta de '¿Documentos robados? Franco y el Holocausto', un bon documental de TVE. És depriment constatar el poc interès que suscita un afer tan greu, tenint en compte els pocs visitants que l'han vist.

Cal no oblidar les indicacions de les carpetes que podem veure :
"Judíos y España. Orden público. No divulgar".