dilluns, 14 de març del 2011

"DESCONOCIDO GRUPO DE GUDARIS REIVINDICA ATENTADO CONTRA COLONIA DE MAKETOS. Una familia de colonos pierde la vida"

¿S'imaginen un titular tan brutal i escandalós en els principals diaris espanyols? No, és clar. En primer lloc perquè es partiria del fet que la família assassinada són persones, són víctimes innocents i que l'apunyalament de cinc membres d'una família aprofitant que dormien, inclosos nens d' 11 i 3 anys i un nadó, no es consideraria en cap cas un fet bèl·lic sinó un vil i covard assassinat a sang freda, al marge del posicionament que cadascú pugui tenir respecte un conflicte concret. En segon lloc, perquè els responsables del diaris (editors, directors, caps de secció, etc) saben que la Fiscalia de l'estat entraria en acció immediatament i que les conseqüències legals, polítiques, comercials i econòmiques serien gravíssimes. Però quan les víctimes són jueves la cosa canvia.

Volem centrar-nos en com ha tractat el crim d'Itamar el diari espanyol La Vanguardia, propietat d'un "grande de España", el conde de Godó, un individu amb molt de passat i unes magnífiques relacions amb rei d'Espanya (que també es fa dir "rei de Jerusalem"). El tractament d'aquesta notícia de La Vanguardia mereix una analisi a les principals universitats i laboratoris d'idees per demostrar fins a quin punt la judeofòbia està arrelada a la nostra societat i és exhibida amb total desvergonya.

El titular -"Un desconocido grupo palestino reivindica el atentado contra una colonia judía"-, eludeix el fet central : l'assassinat a sang freda d'una família que dormia a casa seva. Cosifica a la família fent-la passar per "una colonia judía" i decanta el lector a prendre partit i "comprendre" que aquestes coses passin perquè com tothom sap els "colons jueus" són la suma de dos mals a eradicar. Acte seguit La Vanguardia publica un comunicat d'una organització terrorista on es justifica i s'enalteix el crim amb frases com :

"Esta operación heroica es parte de la respuesta natural a las masacres de la ocupación fascista contra nuestro pueblo en Cisjordania y la franja de Gaza".(lletra en negreta de La Vanguardia)

La facción señala que "gracias a la ayuda de Dios" uno de sus "combatientes" logró entrar en la casa en el asentamiento de Itamar, en el norte del territorio ocupado de Cisjordania, y "matar a todos los que se encontraban dentro en torno a las 01:15" hora local (23:15 GMT).

"El combatiente confirmó que mató a los cinco que estaban en la casa, y la ocupación sionista (Israel) confirmó el ataque", agregó.

Luego pudo "regresar" a un punto no especificado gracias a la "protección divina", pese a que "justo después de la operación numerosas fuerzas de la ocupación sionista se desplegaran en su búsqueda".

La octavilla incluye una advertencia: "Le decimos a los criminales de la ocupación que sus crímenes no quedarán sin castigo".

¿S'imaginen que La Vanguardia publiqués un comunicat d'ETA justificant un atemptat i, a sobre, no introduís cap comentari condemnant l'atemptat i rebatent el comunicat? No, ni tampoc no ho faria amb un grup terrorista islàmic que reivindiqués Ceuta i Melilla, per posar dos exemples. Però quan es tracta de jueus no només publica el comunicat sinó que també evita parlar d'assassinat com a posicionament propi. Només el cita posant-lo en boca del primer ministre palestí : "Salam Fayad, condenó por la mañana en declaraciones a Efe el asesinato y defendió la resistencia popular no violenta".

La notícia va ser penjada al web de La Vanguardia a les 15.56 del dissabte 12 de març. La immensa majoria dels comentaris dels lectors eren d'indignació pel to del tractament; un d'ells es demanava si allò ho havia escrit algun membre de la jihad. Curiosament des de les 13h del diumenge 13 de març és impossible llegir els cometaris i, per descomptat, escriure'n un.

¿Però qui signa aquest pamflet de La Vanguardia? El signa "Gaza (EFE)". Increïble! Un crim succeït a Cisjordània es narra des de Gaza, paradigma del diàleg i l'objectivitat. I a sobre està signat per l'agència EFE que no té corresponsal a Gaza! Poden comprovar-ho en el llistat de les delegacions internacionals que EFE publicita al seu web. ¿Sabien que l'agència EFE depèn del govern espanyol? Doncs mirin, sí. Els seus caps són nomenats pel govern i la seva dotació econòmica la paguem entre tots. ¿Destituïran el president o la directora de l'agència per emetre una notícia que enalteix el terrorisme i el racisme? Ho dubtem i, per descomptat, ens demanem quin control tenen els seus caps sobre les notícies que surten de Gaza -on no hi ha corresponsal- i qui està escrivint el que li surt dels collons impunement.

El lema d´EFE és "la primera agencia de noticias en español y la cuarta del mundo, con más de setenta años de trayectoria que avalan su imparcialidad, su potencia, su credibilidad y su inmediatez". Són tan imparcials i creïbles que no tenen una hemeroteca pública perquè podríem esgarrifar-nos amb els seus comunicats pronazis dels anys 40 i amb les notícies que van anar publicant durant el franquisme. I és que l'agència EFE va ser creada el gener de 1939 a Burgos en els despatxos de Propaganda del Movimiento i es diu EFE perquè aquesta és la inicial de Falange, partit únic, feixista i antisemita, que va governar Espanya al costat de Franco i del que provenen molts polítcs, jutges i periodistes espanyols "de dretes i d'esquerres". Entendran que per més que els concedissin el premi Principe de Asturias de Comunicaciones y Humanidades l'any 1995, la judeofòbia la duen enganxada com un moc en la seva pròpia essència.

Ens hem centrat en com ha plantejat aquesta tràgica notícia La Vanguardia, un diari conservador. Però com ho ha fet el gran diari espanyol de les esquerres : El País? La nostra companya Miraculosa Miró en el seu blog analitza magistralment una notícia-libel publicada a El País on Ana Carbajosa s'esforça en deshumanitzar les víctimes situant-les en "un asentamiento habitado por algunos de los colonos más fanáticos y violentos". No s'ho perdin.

No estem parlant de política, no volem imposar-li a ningú que renunciï al seu punt de vista pel que fa al conflicte arabo-israelià. Només parlem de decència humana.

Si l'aliança de civilitzacions és això, què deu ser la barbàrie?

4 comentaris:

Lior ha dit...

Esperem (vanament?) la rèplica de la Rahola al seu diari.
(en sabeu res d'aquests? Acabo de llegir-ne un anunci a l'avui que bé podria ser dels C's)

Anònim ha dit...

Jo no soc jueu, però és preocupant l'antisemitisme que es respira a laVanguardia, i aquest horrible crim no té perdó, ni excusa, ni cap justificació, és el mal personificat.
Cada dia veig més i més clar, que l'antisemitisme i la judeofobia son producte de la incultura, i em fan molt, molt de fàstic.
Anava a dir, ànims! però per aquests horribles fets, només tinc llàgrimes.

David ha dit...

Després intentaran compensar amb algun articlet més o menys moderat i apa, qui dia passa, any empeny. És el joc etern de La Vanguardia. Ara, que l'anàlisi que feu del tractament de la notícia en qüestió no té preu. Ja ni dissimulen.

Anònim ha dit...

Daniel. Quan en Henrique Zimmerman publica sobre Israel de forma neutral per a no ferir a ningú, els comentaris dels lectors el critiquen fins a la faltar-li el respecte. Ara bé, quan es tracta dels periodistes pseudo-progres que recolzen el terrorisme de Hamas fins a extrems deshumanitzats, aleshores La Vanguardia "amaga" els comentaris. És curiós el fet que a Espanya els papers s'hagin canviat: les dretes són més aviat pro i les esquerres anti-jueves... No van ser els feixistes qui van exterminar 6 milions de jueus a la IIGM? Progres! De quin costat esteu??? Molt bo l'anàlisi de la notícia. Enhorabona.