divendres, 23 de novembre de 2012

TV3 : una estructura d'Estat contra IsraelEl nostre President afirma, amb raó, que Catalunya necessita estructures d'Estat. És cert, les necessitem; però no és menys cert que la Generalitat se n'ha de fer responsable, que no pot permetre que caiguin en mans il·legitimes, fora de control. El Departament d'Internacional dels Serveis Informatius de TV3 fa massa anys que és fora de control. Per la Casa hi han passat diferents directors de TV3, de la CCRT o dels Serveis Informatius, però hi ha un comandament intermig enquistat imposant la seva visió distorsionada del conflicte entre els palestins i Israel : Joan Roura, responsable de la secció d'Orient Mitjà de la nostra televisió pública, artífex en gran mesura de la percepció manipulada d'aquest conflicte entre la nostra població.

Si el nostre Govern no és capaç de posar ordre dins d'una secció de TV3, què no passarà amb una futura Agència d'Intel·ligència? El que està succeint amb la corresponsalia a Jerusalem i amb el caire de les manipulacions del seu responsable directe -Roura-, és alarmant. En primer lloc, perquè està sembrant una judeofòbia rampant a casa nostra; en segon lloc, perquè enfronta oficiosament el nostre Govern amb el d'un país amb el qual, per moltes raons, hauríem de mantenir unes estretes relacions, i en tercer lloc, perquè vulnera brutalment el dret de tots els catalans a disposar d'una informació veraç.

El breu vídeo que encapçala aquest article correspon a la crònica enviada el dia 17 al migdia per Albert Elfa des de Gaza i el seu contingut és gravíssim perquè mostra com menteix obertament. En ell hi podem veure com un portaveu del govern de Hamas fa unes declaracions entre la runa d'un edifici bombardejat. Tot d'una se sent el so d'un projectil llençat des de la Franja contra Israel. El portaveu es tomba instintivament per localitzar la seva procedència, segueix amb la mirada la seva trajectòria i fa cara de pòquer per la inoportunitat d'aquell llançament, que demostra que es dispara des de zones habitades. La improvisada roda de premsa acaba en sec. La narració d'Elfa manipula l'escena pervertint la seva funció periodística i convertint-lo en propagandista de Hamas. Segons afirma "el projectil no cau gaire lluny", donant a entendre que és de procedència israeliana; el so de la detonació, evidentment, no se sent; probablement van tenir la desgràcia de sentir-la massa bé alguns ciutadans israelians. Per perfeccionar la manipulació insereix unes imatges que ens mostren un edifici bombardejat.

D'això se'n diu muntatge i és del tot intolerable que la direcció de TV3 i el nostre Govern continuïn permetent que els serveis informatius de la nostra televisió pública manipulin els fets amb agitprop de manual. Agraïm a Jaume Ortí que ens avisés de l'existència d'aquesta crònica i a Ariel Kanievsky, israelià i català, soldat i testimoni en primera persona des de fa anys dels bombardejos de Hamas sobre la població civil de seva ciutat, Ashdod, per la seva col·laboració en l'analisi tècnica d'aquest vídeo.

Afer d'Estat : segrest d'Albert Elfa i altres corresponsals estrangers

La nit del 17 de Novembre el Ministeri d'Afers Exteriors d'Israel emetia un comunicat en què informava que Hamas retenia 22 periodistes estrangers a la Franja de Gaza. I afegia que es tractava d'una violació dels drets humans i un intent de Hamas de manipular i pressionar la premsa. Un d'aquest periodistes era Albert Elfa.

Per què no es va informar a la població catalana d'aquest segrest? El nostre Govern sabia que el corresponsal de TV3 a Gaza estava sent utilitzat com a escut humà? Si no ho sabia, el nostre govern està completament superat; si ho sabia, per què va permetre que Elfa continués enviant cròniques des de Gaza mentre la seva vida depenia de la voluntat de Hamas que el retenia com a ostatge?

El Govern d'Israel, abans de l'inici de les operacions, va advertir els corresponsals estrangers de la perillositat d'entrar a Gaza i de la possibilitat de ser usats per Hamas com a escuts humans. Els periodistes que malgrat aquests advertiments van decidir entrar a la Franja també van ser informats de la situació per Israel per mitjà dels seus mòbils i els seus comptes d'email i twetter.


El dia 18, a primera hora del matí, la Força Aèria d'Israel neutralitza les instal·lacions de dues cadenes del règim : Al Quds TV i Al Aqsa TV. L'atac no té per objecte esfondrar els edificis sinó les seves antenes, que tenen per objecte tant la propagació de missatges d'odi antisemita com la coordinació de l'operatiu dels atacs armats contra Israel.
Vegin el vídeo de l'operació.
TV3 no va informar el dia 17 que Hamas prohibia la sortida dels corresponsals estrangers de Gaza, entre els quals hi havia Albert Elfa, amb la finalitat de fer-los servir com a escuts humans aquella nit.

L'endemà, per cobrir l'expedient, els informatius van limitar-se a comunicar amb un llenguatge volgudament neutre que Hamas havia impedit que els periodistes abandonessin el territori fins aquell migdia, evitant així descriure la gravetat del que en realitat era un segrest.

Vegin com, malgrat aquestes circumstàncies, s'emet una crònica en la qual Elfa està completament coartat i on el portaveu de Hamas domina la situació i es permet fer propaganda de Hamas sense cap fre.Impagable la darrera frase de la crònica d'Elfa : "aquesta entrevista ha estat enregistrada per ELLS". Resulta doblement sagnant que TV3 hagi emès una crònica enregistrada per Hamas amb un company sota amenaça mentre justament aquests dies els periodistes de TV3 mostren públicament en cadascun dels Tele Notícies el seu desacord amb els criteris periodístics que s'apliquen durant la campanya electoral. També cal destacar el vergonyós silenci del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Ens demanem fins a quin punt Joan Roura com a superior d'Albert Elfa és conscient del risc que aquest ha corregut. Veiem aquesta crònica signada per una corresponsal d'EFE :

"Después del bombardeo y poco antes de la evacuación, en la planta 14, mientras editaba imágenes de los últimos bombardeos, Albert Elfa, corresponsal en Oriente Medio de la catalana TV3, aseguró que "hay pánico, mucho miedo, ninguno de los equipos europeos que trabajaban aquí han venido hoy a trabajar y hace poco se ha oído otra bomba en un edificio de al lado".

"Lo que recomiendan a todo el mundo es que se queden en sus hoteles e intenten trabajar desde allá. Yo estoy aquí, no porque sea más valiente, sino porque editamos con estos ordenadores que son fijos, de mesa, y no son transportables, y tengo que editar y enviar por internet desde aquí", explicó Elfa.

Objetivos de Israel y Hamas
El periodista catalán indicó que "la gente comenta que los periodistas somos el objetivo de los dos lados. De Israel está demostrado que lo hemos sido, y de Hamas en cuanto que parece que nos quieren usar de escudos para protegerse de los ataques de Israel y por eso esa historia de no dejarnos salir de Gaza".

És a dir, Elfa, malgrat el pànic més que justificat que sent i sabent-se ostatge, es veu obligat a anar a treballar a un edifici que eviten tots els corresponsals europeus perquè ha d'editar forçosament amb un ordinador que es troba en un edifici que és objectiu bèl·lic, que ja ha estat bombardejat i que les Forces de Defensa d'Israel continuen advertint que pot tornar a ser bombardejat. ¿Per què no disposa d'un ordinador portàtil normal capaç d'editar, com la resta de corresponsals occidentals? ¿Algú de TV3 ha posat en risc la vida d'un company per reforçar la demonització d'Israel davant la població catalana? ¿Elfa assumeix aquest risc amb criteris periodístics o bé coaccionat per la por de perdre la feina o de ser degradat professionalment?

Per què TV3 no ha destacat cap corresponsal a les zones d'Israel atacades des de Gaza compartint el terror de la seva població civil?Per què es menteix afirmant que Israel va iniciar les hostilitats el dia 14 quan el dia 10 al sud d'Israel van caure més de 130 míssils? Per què es deslegitima el dret d'Israel a defensar el seu territori i la seva població? Per què no se'ns ha informat que més de 80 projectils llençats aquests dies per Hamas han caigut accidentalment dins de Gaza causant víctimes mortals? Per què no ens expliquen que Hamas i els seus col·laboradors disparen els seus projectils des de zones densament poblades i que utilitzen la seva pròpia població com a escuts humans com a instrument de peopaganda? Per què la informació sobre el conflicte israelo-palestí es confia des de fa tants anys a un activista que fa conferències contra Israel? És intocable per alguna raó, estem obligats a suportar les seves manipulacions fins el dia que es jubili?

David Ben-Gurion en certa ocasió va afirmar "les coses difícils les fem immediatament; les impossibles triguen una mica més". Seria paradoxal que per als catalans fos més assolible la independència que destituir Joan Roura del seu immerescut càrrec.

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Et felicito per dir la veritat i denunciar prácticas que incitan la judeofobia. Gracies.
Isaac

Lior ha dit...

No sé quin és l'entrellat pervers que ho permet tot plegat, i encara menys el desllorigador -si mai us podem votar per encomanar-vos la tasca ja ens ho fareu saber-, però la impotència m'arriba a generar malestar físic, "malestar" moral i vergonya (no tan)aliena. Res de nou, doncs.
Deixeu-me canviar de tema. Tindrem alguna mena d'apunt esclaridor abans de diumenge? He vist el video #vota per mi i el cowboy nudista finalment m'ha convençut de votar, però no a qui, tot i que tinc un opció més clara que l'altre.
M'emporto la foto de la pintada a casa.

Anònim ha dit...

¿Por qué el edificio era objetivo bélico? leyendo el post no acierto a entenderlo

Anònim ha dit...

¿cual era la noticia, la entrevista o qué habían forzado a grabarla?

Anònim ha dit...

Si Roura, en calidad de activista pro palestino, no tiene credibilidad, y ni tan siquiera se le debería permitir informar sobre el conflicto ¿qué credibilidad podría tener esta página para informarnos?

Anònim ha dit...

Cada article supera l'anterior. Les meves més sinceres felicitacions.

A.

Anònim ha dit...

Per cert,vaig aportar uns calerons a la Fundació Keren Hayesod (ACAI va coordinar). Ara penso que potser caldria fer alguna cosa per a l'ordinador portàtil de l'Elfa.

A.

Jaume ha dit...

Hem d'estar atents als detalls per a copsar els paranys. Això del míssil del primer video és definitiu.
No hi ha res a agrair, Capità. Ben al contrari, gràcies a vos i a disposar.

Carles ha dit...

Aquest bloc és fantàstic, fresc sense ser corrosiu, felicitats.
La noticies reals sobre les noticies falses de casa nostra són genials, felicitats un altre cop.

Sincerament, Carles.

Jordi S. Casas ha dit...

No recordo el nom del periodista de TV3 desplaçat a la zona, que en una ocasió va tenir la barra d'afirmar que si mai hi havia una noticia favorable a Israel en cap cas la faria pública. És cert tot el que afirmeu en aquest article de denúncia de manipulació periodística. I això ve de molt lluny. La indignació que vaig tenir en veure el reportatge va arribar a irritar-me fortament quan com a postres, al final - aquí ni hi surt- mostrava com a notícia el "turisme" d'uns israelians mirant en prismàtics el bombardeig i entrevistant un d'ells en que expressava satisfacció per l'espectacle. En cap cas això era notícia ni tant sols significatiu ni molt menys representatiu, com si que ho seria la infinitat de salvatjades que es cometen pels "patriotes palestins" i que es silencien sistemàticament.

Anònim ha dit...


NO ES TAN SOLS TV3. A TV1, NO VAREN DEIXA EMETRE " ESPAÑOLES EN EL MUNDO " QUAN VA TOCAR EL DEDICAT A JERURALEM, PERQUÈ NO TENEN CAP INTERÈS EN QUE ES VEGI QUE A ISRAEL ES VIU AM PAU.

Jaume ha dit...

Recomano veure el documental Pallywood, documental que explica l'orígen de moltes de les imatges que veiem sobre el conflicte entre Israel i els palestins. https://vimeo.com/home/myvideos/search:Pallywood/sort:date/format:video