dimecres, 23 de setembre del 2009

TORCHES IN HEBRON

Thursday, August 22, 1929 (*)

"Notem un cert nerviosisme a la comunitat jueva d'Hebron, un desassossec difícil d'entendre. Si ara mateix un turista nordamericà passegés pels seus carrers probablement no entendria res. Pensaria que el fet que els jueus siguin els pobladors històrics d'aquesta terra i que sempre hagin romàs en ella no treu que amb els segles les coses hagin evolucionat. Potser injustament?, potser; però cal contemplar la realitat i la part positiva de la situació. Si es concedíssin prou temps per a la reflexió s'adonarien que ser sota el mandat de la Gran Bretanya comporta molts avantatges : un imperi que cap nació no gosarà enfrontar, una moneda forta, una cultura coneguda, acceptada i compartida per centenars de milions de persones i de països que no renunciaran mai a l'aixopluc de Sa Graciosa Majestat (l'Índia, el Balutxistan, Irak, Afganistan, Hong Kong, Nigèria, Xipre, Ceilan, Kènia, Birmània,...), una economia sòlida i una llengua universal. Sí, és romàntic reivindicar que aquesta ha estat sempre la teva terra, que els dictats d'un imperi no han pogut esborrar-te del mapa, somniar que la teva llengua i les teves tradicions no es perdran, però qualsevol pare en el fons del seu cor sap que el millor per als seus fills és fondre's en una civilització moderna i universal, deixar-se assimilar pel futur. I no resistir-se, a més, a la riquesa humana i cultural que suposa compartir el dia a dia amb una altra tradició que amb els segles s'ha anat instal·lant al teu costat: l'àrab, tan exòtica i misteriosa, amb la seva música corprenedora i els seus costums deliciosament singulars. ¿Qui es pot resistir a sucumbir a l'embruix de la diferència, a la multiculturalitat, a un cosmopolitisme tan vast i atractiu? ¿Què volen els jueus d'Hebron?, ¿assemblar-se als sioux? Estem segurs que reflexionaran i prendran la decisió encertada. Segur que demà ens ho agrairan".

Som i serem, Haaretz!!

------------

1.- La Gran Bretanya va ser atacada i bombardejada per Alemànya. Va ser salvada pels EEUU, una de les seves antigues colònies que havia aconseguit la independència després d'una revolta i una guerra.

2.- L'economia i la moneda de la Gran Bretanya van patir una crisi sense precedents com a conseqüència del crack de la Borsa a l'octubre de 1929.

3.- Totes les colònies de l'Imperi britànic van lluitar i aconseguir la independència a canvi del sacrifici de centenars de milers de vides.

4.- La convivència entre els jueus i els àrabs d'Hebron va resultar impossible. Els àrabs atiats pel gran Mufti de Jerusalem van impedir l'arribada de milers de refugiats que volien fugir del nazisme i que van morir assassinats als camps d'extermini. El gran Mufti va demanar-li a Hitler que acabés amb els jueus i va brindar-li una tropa de soldats bòsnio-musulmans de les SS que va assassinar milers de jueus a Jugoeslàvia.

(*) 5.- El dia 23 d'agost de 1923 va haver una matança de jueus a Hebron.

6.- La shoà, amb sis milions de jueus assassinats pel nazisme, desenes de persecucions i matances i innombrables negociacions van convèncer el món civilitzat que els jueus potser tenien dret a una part del que sempre havia estat la seva terra. Encara avui hi ha gent que no hi està d'acord.

En record del milió de nens sacrificats a la shoà, en la seva memòria, dels seus fills de l'ànima.